Marechausseesporen maand oktober 2015.


Wie herkent wie?+ Echtpaar De Bruijn (Medium)
Cees en Anneke de Bruijn 65 jaar getrouwd

Door Janny Mathijssen op 16 oktober 2015 Algemeen
uit de Rucphense bode.

SPRUNDEL – Afgelopen woensdagmiddag bracht burgemeester Marjolein van der Meer-Mohr Anneke de Bruijn-Van Dravik en Cees de Bruijn een bezoekje aan hun adres in het Sint Janshof in Sprundel. De reden van haar bezoek: de 89-jarige Cees en Anneke waren die dag, 14 oktober, precies vijfenzestig jaar getrouwd. Aan gesprekstof is deze middag geen gebrek, zo veel moois heeft het jubilerend echtpaar meegemaakt. En nog steeds genieten ze dagelijks van hun zegeningen.

“De oorlog heeft ons bij elkaar gebracht. In 1944 hebben de Duitsers het eiland Goeree-Overflakkee onder water gezet om de geallieerden tegen te houden. De uit Achthuizen afkomstige Anneke, toen 17 jaar oud, moest met haar familie het eiland verlaten en kwam na veel moeite op een boerderij in Dinteloord terecht, de plaats waar ik geboren ben. Diverse jonge mannen uit Dinteloord hadden al snel een oogje op de mooie Anneke waaronder ikzelf. Op Goede Vrijdag, 1946, ik was al in dienst, heeft ze voor mij gekozen en kregen wij vaste verkering”, verklaart de gelukkige.

Dienstwoning
Een verkering op afstand want de 19-jarige Cees gaat direct na de oorlog, in opleiding bij de Koninklijke Marechaussee. Verschillende opleidingen in verschillende delen van het land volgden. Eind 1949 slaagde hij voor wachtmeester en kwam in Rucphen terecht. “Onze verkering werd zo wel op de proef gesteld, soms zagen we elkaar een maand niet.” Om snel aan een woning te komen besloten de geliefden in 1950 in het huwelijksbootje te stappen. Hun eerste huis aan de Kade in Rucphen werd betrokken. Hier werden zonen Johan en Cees geboren. Later verhuisden ze naar een dienstwoning in de Marechausseekazerne te Rucphen. Hier zag nummer drie het levenslicht, zoon Rob.

Keerzijde
De carričre van Cees bij de marechaussee had wel een keerzijde. “We zijn sinds onze trouwdag zeven keer verhuisd. Telkens moesten de jongens nieuwe vriendjes maken. We hebben ook in het Limburgse Tegelen gewoond. Toen we daar net woonden kon ik de mensen amper verstaan, maar uiteindelijk heb ik daar een hele goede vriendschap opgebouwd met buurvrouw Bertie. In 1984 verhuisden we terug naar Brabant, naar onze familieleden. Een woning in de Gersteberg in Sprundel kwam op ons pad, we stonden al jaren in de gemeente Rucphen ingeschreven. Een mooi huis in een rustige buurt, maar wat heb ik heimwee gehad van Bertie”, aldus Anneke de Bruijn.

First Lady
Cees sloot zijn werkzaamheden bij de Koninklijke marechaussee af als Kapitein, op 1 november 1982, in Venlo. “Mijn vrouw was al die jaren een soort First Lady, je bent toch een soort familie met je collega’s. Anneke stond bij de officiersvrouwen op een standbeeld, zij vervulde de sociale rol”, benadrukt een trotse echtgenoot.

Amerika
Twaalf keer heeft het echtpaar hun zoon Johan in Amerika bezocht, die daar sinds 2000 in het Kartuizerklooster in Arlington verblijft als priester-monnik. Over zijn leven zegt vader Cees: “Daar kunnen ze wel een boek van schrijven”. Een foto met hem en de gehele familie hangt op een prominente plek in hun woning aan het Sint Janshof. Anneke: “We hebben een mooi gezin, met drie zonen, vier kleinkinderen en het tweede achterkleinkind op komst. Wij zijn goed bedeeld.”Dat het echtpaar nog volop in het leven staat bewijst hun deelname aan tal van sociale activiteiten. De parochie en het kerkkoor vormen daarbij de rode draad uit hun ‘rustiger’ levensfase in Sprundel.


Marechausseekazerne Sprundel.
(fotoarchief Cees Cuperus)

Marechausseekazerne Nieuwe- Pekela.
(ingez:Jan Buseman)


31 jaar terug in de tijd. 2e van Links de toekomstige CKMar Ltgen.Harry van de Brink.


Marechaussee Gerardus Berend Heijink. In dienst 17 augustus 1937. Kijk mee in zijn fotoalbum.
(ingez: John HeijinkIn de paleistuin.
(foto van Cor Vranken)

Even relaxen.
foto van Cor Vranken)

Marechaussee Cor Vranken.


In de paleistuin. In het midden Cor Vranken. Wie herkent de anderen?
(foto van Cor Vranken)


7 april 1957. Aflossing van de wacht paleis 't Loo.
In het midden Cor Vranken.
(foto van Cor Vranken)


Boven de overkapping van de ingang van de kazerne Appingedam waren in vroegertijden de metalen letters  " Koninklijke Marechaussee" te zien met daarboven het ingemetselde zandstenen rijkswapen.


1930. Marechausseekazerne van de brigade Appingedam.
(Ingez: Cees Zuidema, bron: gemeentearchief Appingedam)

 


Home

Laat uw  "marechausseesporen" niet verloren gaan. Deel deze met anderen.   Mail ons.