Limburg I Noord- Brabant I Zeeland I Utrecht I Zuid-Holland I Noord-Holland I Gelderland I Overijssel I Drenthe I Friesland I Groningen I Buitenland

 


 Koninklijke Marechaussee
Brigade Veghel. 

De brigade Veghel werd uitgezet op 2 november 1818 tot 1822.
Wederom uitgezet op 10 december 1856 en opgeheven op
1 maart 1943.


Marechausseekazerne Veghel.


Foto ter gelegenheid van het 25jarig jubileum van de kantonrechter te Veghel. De Brigade Kmar en de Veldwachters.

J.F. Rijckaert brigadecommandant van 31-8-1921 tot 12-6-1924


Marechausseekazerne van de brigade Veghel. Vóór 1940. De straat lijkt op een zandpad voor de kazerne.
(fotoarchief Henk Oosting)
      


Marechausseekazerne van de brigade Veghel. 1918
(ingez: Jan Bakker)

Dit zijn al duidelijk klinkers als bestrating. Aan het eind van de straat de kazerne.



 1940. De Stoomtram van 's-Hertogenbosch naar Helmond staat stil op de Stationstraat voor de marechausseekazerne van de brigade Veghel.


Op deze afbeelding is de bestrating weer verbeterd in straatstenen met trottoirs.

Voormalige kazerne van de brigade Veghel 2007. In gebruik als woningen.
Nog duidelijk zijn er sporen van de originele bevestigingen van de vlaggenstok.
Veghel 2007 Voormalige marechausseekazerne.
(foto's Piet van Duppen)

Stationsstraat 49-51-53

Veghel, Stationsstraat 49-51-53
Algemene gegevens
Oorspronkelijke functie    : marechausseekazerne

                                          met dienstwoningen       

Huidige functie                : twee woningen

Bouwjaar                        : 1918-1919

Monumentenbeschrijving.
De marechausseekazerne met dienstwoningen dateert uit 1918-1919. Het gedeeltelijk onderkelderde pand heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat afwisselend uit één en twee bouwlagen. Het heeft diverse kapvormen waaronder zadeldaken en een tentdak. Tot het complex hoort het voormalige cellen- en stallengebouw dat achter de kazerne staat en gelijktijdig is gebouwd. Het staat door middel van een eenlaags tussenlid met het hoofdgebouw in verbinding. Het cellen- en stallengebouw bestaat uit één hoge bouwlaag op een rechthoekige plattegrond en heeft een schilddak. Rond het complex is een, gedeeltelijk verharde, tuin aanwezig.
Bij nummer 49 is aan de achterzijde van het hoofdgebouw een jongere, eenlaags uitbreiding met plat dak toegevoegd.
Beide panden zijn opgetrokken in machinale baksteen die in kruisverband is gemetseld. Rondom loopt een hoge bakstenen plint die wordt afgesloten met een rollaag. Rondom de panden zijn nog een aantal rollagen aangebracht bijvoorbeeld ter hoogte van de boven- en/of onderdorpels van de vensters. De ver overstekende daken zijn gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. De goten rusten op geprofileerde houten klossen en hebben een geprofileerde gootlijst.
Marechausseekazerne met dienstwoningen
De symmetrisch ingedeelde voorgevel bestaat uit diverse ten opzichte van elkaar verspringende delen. Het middelste bouwdeel is drie traveeën breed, heeft twee bouwlagen en een overstekend tentdak met piron op de top. Het middelste gedeelte van de voorgevel van dit bouwdeel is hoger opgetrokken tot topgevel met overstekend zadeldak haaks op de hoofdkap. Op de begane grond een vernieuwde deur met bovenlicht en aan weerszijden daarvan een kruisvenster. Op de verdieping twee kruisvensters en in de top een stolpvenster. Aan weerszijden van dit tweelaags middelste gevelgedeelte een eenlaags, iets terugliggende gedeelte ter breedte van één travee en met één dakschild en plat dak. Aan de achterzijde is dit bouwdeel twee bouwlagen.
Op de begane grond in de voorgevel een kruisvenster en in het dakschild een dakkapel met overstekend plat dak. Grenzend aan dit gevelgedeelte een naar voren springend gedeelte van één bouwlaag met overstekend zadeldak met de nok haaks op de Stationsstraat. Aan de achterzijde is ook dit bouwdeel tweelaags met een plat dak dat aansluit op het eerder genoemde platte dak. Op de begane grond heeft de voorgevel een kruisvenster en in de top bij nummer 49 een stolpvenster en bij nummer 53 een enkelvoudig venster. Als laatste gevelgedeelte heeft het pand op de hoeken een terugspringend gedeelte met daarin vernieuwde deuren met bovenlicht. Boven alle vensters en deuren in de voorgevel is een anderhalfsteens strek gemetseld. Alle vensters hebben hardstenen onderdorpels. Al het glas-in-lood in de bovenlichten van de kruiskozijnen op de begane grond en in de bovenlichten van de deuren en in de deuren is niet oorspronkelijk en recent toegevoegd.
De rechter zijgevel van het hoofdbouwdeel heeft een keldervenster, een staand venster met bovenlicht en een stolpvenster. Beide laatste vensters hebben een bakstenen onderdorpel. Boven de drie vensters is een anderhalfsteens strek gemetseld. In het dakschild is een nieuwe dakkapel aangebracht. Het overige gedeelte van de rechter zijgevel is vernieuwd.
De linker zijgevel heeft een keldervenster, twee staande vensters met bovenlicht en in het verder terugliggende gedeelte een enkelvoudig venster. Boven de vensters is een anderhalfsteens strek gemetseld. De vensters hebben een bakstenen onderdorpel.
Aan de achterzijde heeft nummer 53 op de hoek een eenlaags uitbouw met plat dak. Hierin bevindt zich een paneeldeur met bovenlicht en een enkelvoudig venster. Links (met het gezicht naar de gevel) naast deze aanbouw heeft de achtergevel van het hoofdbouwdeel een enkelvoudig venster met een bovenlicht met (niet oorspronkelijk) glas-in-lood. Links hiervan bevindt zich het eenlaags tussenlid dat de verbinding vormt met het cellen- en stallengebouw. Hierin zijn een deur met bovenlicht, een kruisvenster en een tweelichtvenster aangebracht.
De achtergevel op de begane grond van nummer 49 is verloren gegaan als gevolg van een eenlaags aanbouw met plat dak. Deze aanbouw grenst aan de hoek van het cellen- en stallen gebouw. Op de verdieping heeft de achtergevel van het hele hoofdbouwdeel een aantal enkelvoudige vensters met bovenlicht en in het midden een balkondeur met boven- en zijlichten. Boven de vensters is een anderhalfsteens strek gemetseld.
Cellen- en stallengebouw
Dit rechthoekige bouwdeel, waarin paardenstallen en arrestantencellen waren ondergebracht, is op enige afstand midden achter het hoofdgebouw gesitueerd. Het staat in verbindig met het hoofdgebouw door middel van een eenlaags tussenlid. Op de nokhoeken van het schilddak is een prion geplaatst. De zijgevel bij nummer 53 is een blinde gevel. De zijgevel grenzend aan het perceel nummer 49 heeft twee hooggeplaatste, getoogde stalvensters met bakstenen onderdorpel. In beide zijgevels een aantal smeedijzeren ringen waaraan de paarden vastgemaakt konden worden. Het middelste gedeelte van de achtergevel is hoger opgetrokken tot topgevel met overstekend zadeldak met nok haaks op de hoofdkap. Het voormalige rondbooghooiluik in de top is thans een rondboogvenster met opgeklampte luiken. Op de begane grond zijn twee hooggeplaatste kleine celvensters met diefijzers, een klein stalvenster en een dubbele staldeur met getoogd bovenlicht aangebracht. Boven alle vensters in dit bouwdeel en boven het bovenlicht van de dubbele deur is een anderhalfsteens strek gemetseld. 
Waardering
Het complex, bestaande uit de voormalige marechausseekazerne met dienstwoningen en het daarachter gelegen gebouw met voorheen de arrestantencellen en de paardenstallen, is van cultuurhistorische waarde als gaaf en goed typologisch voorbeeld van een marechausseekazerne. Het is bovendien van belang vanwege de typologische zeldzaamheid. Daarnaast is het van cultuurhistorische waarde vanwege het belang voor de sociaal-economische ontwikkeling van Veghel en als belangrijk onderdeel van de dorpsgeschiedenis. Het is van architectuurhistorische waarde vanwege de gaaf bewaarde hoofdvorm en detaillering en vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp.
De jongere eenlaags aanbouw met plat dak achter nummer 49 is van bescherming uitgesloten.(bron:www.veghel.nl)

Gevraagd foto's van de brigade Veghel.

 

 

Noord-Brabant

homepage

Alphen
Asten
Baarle-Nassau
Bergen op Zoom
Bergeijk
Bladel
Boxmeer
Boxtel
Breda
Budel
Cuijk
Dussen
Eindhoven
Etten
Geffen
Gilze-Rijen
Goirle
Grave
Heeze
Helenaveen/Griendtsveen
Helmond
Den Bosch
Heusden
Hilvarenbeek
Hoogerheide
Kaatsheuvel
Keizersveer
Moerdijk
Oirschot
Oss
Oudenbosch
Putte/Ossendrecht
Raamsdonksveer
Reusel
Roosendaal
Rucphen
Sprundel
Steenbergen
Strijbeek
Tilburg
Uden/volkel
Valkenswaard
Veghel
Vierlingsbeek
Waalwijk
Welschap
Willemstad
Woudrichem
Zevenbergen
Zundert

 

Laat uw  "marechausseesporen" niet verloren gaan. Deel deze met anderen.   Mail ons.